Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Eigen smaak geen reden voor monumentenaftrek

Geplaatst op: 10-08-2019, 09:35:09

Een man die ruim drie ton aan kosten voor de verbouwing van een monumentaal pand af wilde trekken, heeft een flinke tegenvaller te verwerken. Hij mag namelijk alleen de vervanging van de boiler als aftrekpost opgeven.

Dat blijkt uit een zaak van de rechtbank in Den Haag, opgepikt door vaknieuws website Fiscaal up to Date. De klager knapte in 2012 en 2013 een monumentaal pand op. Dat kostte ruim vier ton en 80% daarvan, zo’n €330.000, werd opgevoerd als aftrekpost op de belastingaangiftes van 2012 en 2013.

Maar wat de belastinginspecteur betreft was een aftrek van ongeveer één ton wel voldoende. Alle andere gemaakte kosten waren niet voor noodzakelijk onderhoud of het herstel van het monument in de oorspronkelijke staat. En dus mochten ze ook niet afgetrokken worden.

Boiler

De man stapte daarop naar de rechter, maar kreeg daar bepaald niet gelijk. In plaats van ruim twee ton aan extra aftrekposten, mocht hij alleen de kosten voor het opknappen van de boiler ook nog aftrekken. Dat gaat in totaal om €683.

Alle andere kosten – zoals nieuwe vloeren, plafondbetimmering, nieuwe vensterbanken, herstellen van de keuken, nieuwe elektra – mag de man ook van de rechter niet aftrekken van zijn inkomen. Dit gaat om persoonlijke voorkeur en niet het herstellen van de oorspronkelijke staat van de woning.

Enige meevallertje naast de boiler is dat de man nog wel €1020 vergoed krijgt van de proceskosten. Dit omdat het beroep van de man technisch wel slaagde, omdat hij de boilerkosten nu af mag trekken.

Bron: www.dft.nl van 9 augustus 2019

Ga terug naar de vorige pagina